1414659.jpg

Kauppa on nyt vihdoin saanut tarinan ja nimet. Minua aina hämmästyttää, kun toiset saavat kaikki tarinat aikaiseksi ennen varsinaista rakentamista. Minulle se ei vaan jotenkin luonnistu. Tarina alkaa muotoutua vasta aivan rakentelun loppuvaiheessa.
Mutta onneksi edes silloin. Kuvassa siis kaupan kyltti, jonka väsäilin eilen illalla.

1415459.jpg

Tässä kyltti kiinnitettynä kaupan etuoveen. Ehkä jossakin vaiheessa puran kaapista pois nuo metalliset kukkahäkkyrät, mutta se ei olekaan aivan yksinkertainen homma. Saas nähdä, tapahtuuko vuonna ....


Iivarin-kylän ruoka ja sekatavarapuoti

 

Iivarin-kylään perustettiin kauppa jo 1800-luvun lopulla .Kauppa sijaitsi  Mutkatien ja Torvelantien risteyksessä kauniilla pienellä tontilla.

 

Samuel Matikainen ( nykyinen kauppias) on kotoisin Kannakselta. Hän oli pienen, vaatimattoman maalaistalon kuudes poika ja nuorena paljon kalasti isänsä ja veljiensä kanssa. Hän oli jo lapsuudessaan  hyvin kiinnostunut kaikesta kaupankäyntiin liittyvistä asioista.

14-vuotiaana hän lähti kotoaan maailmalle. Hän pääsi puotipojaksi Lapinlahdelle.

Siellä kauppias opetti hänelle kirjoitusta ja laskentoa ja niinpä hänestä kehittyikin oikein kelpo kauppiaan alku..

 

Samuel avioitui 1934 Tyyne Maria Westerbergin kanssa. Tyyne on Iivarin-kylästä kotoisin ja sattumalta kauppiaan tytär. Niinpä Samuel pidettynä vävynä siirtyi työskentelemään Tyynen isän kauppaan.

Tyynen isä kuitenkin kuoli pian avioliiton solmimisen jälkeen 78-vuoden ikäisenä.

Ainoan lapsen perintönä kauppa jäi Tyynelle ja Samuelille, jota he nyt vaalien hoitavat.

Huolimatta sodan aiheuttamasta säännöstelykaudesta kauppa menestyy hyvin ja kaikenlaista uutta tavaraa hankitaan kaupalle koko ajan.

Kala- ja ruokatarvikkeet ovat Samuelille kuitenkin edelleenkin ne tärkeimmät. Siirtomaatarvikkeitakin on jo alkanut saada ja jotakin toki myydään myös "Mustasta Pörssistä" tiskin alta.

 

Samuel on huumorimies ja oikein lupsakka jutunkertoja. Sillä hän tekee vaikutuksen kylän asukkaisiin. Niinpä kaupalla ei koskaan ollakaan kiireisiä, vaan kuulumiset vaihdetaan kaikessa rauhassa. Ja voi, niitä naisia riittää asiakkaina  aamusta iltaan.